Villa Pardoes

Gepost op 13-10-2015

Dinsdagavond 22 september, het is al donker als ik me in de stromende regen begeef naar het opgegeven adres: bar-café Miller Time in de binnenstad van Breda. Het is algemeen bekend bij iedereen die in Breda komt studeren: Breda heeft ‘de hoogste kroegdichtheid per inwoner’ van Nederland. De meeste van die kroegen bevinden zich in de directe omgeving van Miller Time en ik ben dus al aardig in de stemming als ik uiteindelijk de juiste kroeg heb gevonden.

Als het goed is heeft studentenvereniging ’t KAG (’t Komt Allemaal Goed) een barbecue, met natuurlijk een drankje, in Miller Time. Tijdens die barbecue mag ik namens Villa Pardoes een cheque in ontvangst nemen. Maar als ik eenmaal binnen ben, tref ik een nagenoeg lege kroeg. Er staan een paar mensen achter de bar en er is een soort van ontvangstcomité van drie ‘sippe’ studenten. Die laatste zijn herkenbaar aan hun donkerblauwe shirt van ’t KAG en ze ogen ‘sip’, omdat het bekende studentenbiertje in hun hand ontbreekt. Schijn bedriegt, want het groepje heet mij allerhartelijkst welkom en een lieftallige studente begeleidt mij naar de overdekte achtertuin, waar zich bijna 100 studenten hebben verzameld en de barbecue al in volle gang is. Hier tref ik wel het verwachte beeld van een studentenfeest: een biertje, lekker eten en een hoop gezelligheid. Het komt inderdaad allemaal goed.

Over de tuin hangt een blauwe gloed doordat bijna iedereen het blauwe ’t KAG shirt draagt. De nieuwe leden hebben namelijk net daarvoor hun shirt uitgereikt gekregen. Vanuit die blauwe gloed komt de voorzitter van ’t KAG mij tegemoet en begroet mij joviaal. Hij straalt een aanstekelijk enthousiasme uit (het zou ook ADHD kunnen zijn) en dat stelt mij gerust: dit wordt een gezellige en succesvolle happening. Die rust wordt wreed verstoord als hij na het uitwisselen van beleefdheden, of was het zelfs nog daarvoor, mij op de man af vraagt “ben je een goede spreker”. Ik kan hem gelukkig op mijn beurt een beetje geruststellen “natuurlijk ben ik bereid om iets zeggen bij de overhandiging van de cheque, 't komt allemaal goed”.

Daarna biedt hij mij een drankje aan en stelt voor dat ik ook iets lekkers van de barbecue ga halen.

Image 1Image 1

Wat later schuif ik met een colaatje aan in de rij voor de barbecue. Op en rond de barbecue liggen Indrukwekkende hoeveelheden vlees en de studenten komen steeds weer terug voor een nieuwe portie. De jeugd heeft duidelijk een gezonde trek of ze zijn vooral bezig met het leggen van een noodzakelijke bodem voor het vervolg van die avond; na de barbecue volgt nog een bezoek aan een andere stamkroeg van de vereniging.

Op dat moment valt het mij pas echt op hoe ik hier vreselijk uit de toon val. Mijn witte Villa Pardoes polo-shirt steekt scherp af tegen al die blauwe shirts en ik ben de enige met een grijze haardos oftewel op leeftijd. En om het contrast nog groter te maken heb ik geen biertje maar een cola in mijn hand. Even schrik ik en ben bang dat het misschien toch wat minder gezellig wordt; voor mij dan, natuurlijk niet voor al die studenten. Maar nee, ik sta niet lang alleen voordat ik spontaan door verschillende studenten wordt aangesproken, allemaal al net zo enthousiast als de voorzitter. Zou het dan toch geen ADHD zijn, maar wellicht aan het bier liggen? Of is het misschien de vereniging en het soort leden?

Eén van die studenten vertelt mij het verhaal van ‘t KAG. Een studentenvereniging die ruim 12 jaar geleden is opgericht, die geen ontgroening kent en die haar leden nergens toe verplicht. Waar iedereen welkom is en die behalve gezellige activiteiten haar leden ook hulp bij de studie biedt.

Image 1Image 1

Een andere student legt mij uit dat de naam van de vereniging afkomstig is van de oprichter van de die een zeer positieve kijk had op het leven en dit positivisme probeerde terug te laten komen in de vereniging. Weer een andere student licht toe dat de vereniging al sinds haar oprichting elk jaar geld inzamelt voor een goed doel. Daarmee dragen de leden dus ook daadwerkelijk een steentje bij om de verenigingsnaam kracht bij te zetten. Dit jaar valt Villa Pardoes die eer te beurt. Het bestuur van ‘t KAG heeft aan het begin van het actiejaar ook zelf een bezoek gebracht aan Villa Pardoes om met eigen ogen te zien en ook een beetje te beleven, wat het is om tijdens een ongedwongen vakantieweek even al je zorgen te kunnen vergeten. Naar eigen zeggen zijn ze door dit bezoek enorm geïnspireerd om zich voor 100% in te zetten.

Tijdens de overhandiging van de cheque wordt nog eens verteld welke acties de studenten het afgelopen jaar op touw hebben gezet om geld voor Villa Pardoes op te halen. Ze hebben een charity dinner en een inspirerende fietstocht (Le Tour de Bière) georganiseerd. Maar ook heeft de voormalige voorzitter zich voor het goede doel kaal laten scheren en hebben vier bestuursleden drie dagen (en nachten!) als zwerver door de straten van Breda gedoold. Bij deze twee laatste ludieke acties geldt gelukkig ook voor de deelnemers, dat het allemaal weer is goed gekomen. De haren zijn terug en de daklozen zijn weer gezonde en welvarende studenten met een dak boven hun hoofd.

Al met al heeft de inzet van deze maatschappelijk betrokken studenten €1634,63 opgeleverd voor Villa Pardoes. Hoewel dit bedrag natuurlijk op zichzelf al fantastisch is, maakt de getoonde inzet en het enthousiasme voor het goede doel op mij nog meer indruk. Met dit soort jonge mensen en zo’n vereniging weet ik het zeker: 't komt allemaal goed.

Als ik even later met de cheque naar buiten stap, is het inmiddels droog geworden. Ik glimlach en denk inderdaad nog maar eens een keer: ’t Komt Allemaal Goed.

Door Carlos Gonsalves, vrijwilliger fondsenwerving bij Villa Pardoes