Shots!

Gepost op 04-04-2015

Die hele kleine glaasjes, maar toch altijd net te groot. Met sterke drank waar je niet altijd gelukkig van word, of juist wel. Van hele zoete shit, tot Tequila en Sambuca. Het maakt een dronken avond nog tien keer erger, en een nuchtere avond net even gezelliger. Iedereen is welbekend met het fenomeen ‘shots’. Waarbij sommige onder de tafel liggen van alleen al naar een shotje te kijken, dansen andere vrolijk door na 5 tequila suicides.

Maar in die paar maanden dat ik in Breda woon, heb ik nog nooit iemand niet een glimlach op z’n gezicht zien krijgen als er ‘SHOTS!’ geroepen werd. Dat kleine woordje maakt de avond vaak nét even leuker, en de ochtenden vaak nét even zwaarder. Ook ik spreek uit ervaring. Maar nooit niet dat er geweigerd werd. Zeker niet als ik kijk naar onze geliefde leden van ’t Kag. Wel hoor je wel eens iemand zuchten: ‘ahh nee, geen shotje’. Maar dan uiteindelijk altijd: ‘Oke dan..’. Of het groepsdruk is of gewoon de magie van de shots, we will never know.

Maar niet iedereen krijgt een glimlach op z’n gezicht bij het horen van ‘Shots!’. Zo was er onlangs een ambitieuze student die meedeed aan een drankwedstrijd, en daarbij 25 shotjes wodka naar achter tikte in minder dan een minuut. Deze goeie gozer heeft een helaas niet overleefd. Verschrikkelijk sneu natuurlijk, voor hem en zijn familie. Maar de vraag die bij mij vooral opwaaide was; Hoe!? Hoe heeft die gast 25 shotjes wodka naar binnen kunnen werken in minder dan een minuut tijd. De meeste mensen die een shotje wodka wegtikken, trekken eerst een gezicht alsof ze net in de stront zijn gevallen, waarna er naar lucht gehapt word en word geïndiceerd alsof hij of zij aan de zuurstof moet. Na een minuut of 5 is het ergste weggetrokken en zou je eventueel klaar zijn voor een volgend shotje. Dus ondanks dat het verschrikkelijk is wat er is gebeurd, vind ik het toch bizar knap dat hij het voor elkaar heeft gekregen.

Agh ja shots he.. ’s ochtends zweer je ze nooit meer te nemen, maar ’s avonds zwaai je toch elke keer dat kleine glaasje de lucht in. Het is een bijzonder verschijnsel. Maar oh zo fantastisch dat het bestaat. Lang leve de shots!