Who run the world? Girls!

Gepost op 26-11-2014

Een onderwerp dat zeker niet mag uitblijven onder de KAGgers. Niet alleen omdat het liedje en de clip van Beyoncé gewoon heel vet is, maar ook omdat ik vind dat wij ladies soms een beetje (onterecht) achtergesteld worden. Nu zijn er tig van die artikelen over feministen en ‘vrouwen aan de top’, maar daar is al genoeg over gezegd, dus daar wil ik het niet over hebben. Ik wil het liever hebben over de alledaagse dingen waar ik me toch soms als vrouw een beetje aan stoor.

Het begint allemaal bij mijn eigen commissie, die uit drie mannen en mijzelf bestaat, de enige vrouw. Nu ben ik het ermee eens dat er gewoon niet meer vrouwelijke aanmeldingen waren, maar nu is er veel te veel mannelijk invloed in, wat mij betreft, één van de belangrijkste commissies van ‘t KAG! Die leuke berichtjes en meldingen op de site en Facebook zouden toch veel toffer zijn als er gewoon zo nu en dan een foto bij staat van een knappe man zonder shirt? Een model, of gewoon één van onze heerlijke mannelijke KAGgers? Dat is toch niet teveel gevraagd? Zo is dat man/vrouw gehalte in deze commissie gelijk weer een beetje terug in evenwicht.

Iets dat mij ook aan het hart ligt, zijn studentenhuizen. Iedereen kent de vooroordelen over mannenhuizen en vrouwenhuizen. Mannenhuizen zijn zwijnenstallen, het stinkt er, posters van naakte vrouwen, bier all over the place, pizzadozen bij voorkeur nog van twee weken geleden en de afwas uiteraard hoog opgestapeld en heel smerig. Neem dan vrouwenhuizen: De gezamenlijke ruimtes zijn opgeruimd, het is er zo schoon dat je er van de grond kan eten, Er hangen overal lijstjes met wie er moet schoonmaken, boodschappen doen en koken, geen spoor van een vieze afwas en het ruikt er naar viooltjes. Niks van waar! Nou weet ik niet hoe het er in mannenhuizen aan toe gaat, maar in vrouwenhuizen zeker niet zo. Bij ons is het 9 van de 10 keer niet opgeruimd of schoongemaakt, geen spoor van organisatorische lijstjes en het ruikt er al helemaal niet naar viooltjes. Maar who cares? Als mannen zo mogen zijn, mogen wij vrouwen dat toch zo nu en dan ook wel eens? Ik ben van mening dat mannen er niet meer gek van op moeten kijken als vrouwen niet aan hun vooroordelen voldoen. Zo zijn wij nou eenmaal.

Daarnaast is mijn moeder net van baan veranderd. Van kleuterjuf naar directeur van een basisschool. En ja, jullie horen het goed: Directeur! Sinds kort ben je directeur, of je nou man of vrouw bent. Waar is het woord directrice gebleven? Waarschijnlijk zaten er een paar chagrijnige mannen de nieuwe ‘VanDale’ te schrijven en gingen ze er vanuit dat er toch weinig vrouwen aan de top waren, dus hebben ze het woord directrice maar gewoon geschrapt. Klinkklare onzin als je het mij vraagt. Nu is het gelukkig nog niet zo ver dat het woord helemaal uit het woordenboek verdwenen is, maar het plan is wel om het woord langzaamaan in elke bedrijfstak naar ‘directeur’ te veranderen. Ik ben het daar uiteraard niet mee eens, dus hierbij: Alle vrouwelijke KAGgers die in de toekomst gewoon een directrice willen worden, jullie mogen wat mij betreft gewoon directrice worden, of het woordenboek het nu goedkeurt of niet.

En dan nog iets. Hetgene wat bij mij bijna wel de grootste zorgen baart. Het feit dat het op sommige plekken nog niet geaccepteerd is dat vrouwen bier drinken. Dat vrouwen dus geacht worden om wijn te drinken. Nou valt dat in onze regio gelukkig nogal mee, maar dat is lang niet overal in Nederland zo. Wie heeft bepaald dat bier voor mannen is en wijn voor vrouwen? Het is toch niet oké dat je als vrouw in sommige plaatsen raar aangekeken word als je bier drinkt? Mogen wij ook even genieten van die goudgele rakkers, die heerlijke eerste slok na een dag hard werken of gewoon tig bier naar binnen werken tijdens een goed feestje. Ik pleit ervoor dat vrouwen overal ongegeneerd biertjes mogen drinken, dat is toch het minste wat wij vrouwen mogen eisen?

Kortom, de vrouw mag niet vergeten worden. Om haar zeggenschap, vooroordelen of benamingen. Wij zijn net zo belangrijk. Misschien wel iets belangrijker. Maar ondanks dat, jullie mannen mogen er ook wezen hoor. Met of zonder shirt.

Linda Bierman