Netwerken

Gepost op 12-09-2014

Het studiejaar is (week) begonnen en dat betekent dat jij uit je schulp moet kruipen. Het is tijd om je (zakelijk) netwerk uit te breiden. Op een punt in je leven ga je solliciteren en wist jij dat veel banen worden bezet zonder dat er geadverteerd wordt? De enige manier om dan aan juist dat ene baantje te komen is door te netwerken. Netwerken is iets wat al jaren bestaat, maar door de komst van internet is het nu nog makkelijker om je netwerk steeds verder uit te breiden.

Ben jij aan het begin van je studie en duurt het nog wel even voor je mag solliciteren naar een baan, wacht dan niet tot een week voor je afstuderen maar begin ook nu vast.
Door de economische recessie is het voor jonge starters (dus ook voor de FM’ers) lastig om aan een baan te komen. Dus in deze tijd is je netwerk van groots belang, dit is niet enkel weggelegd voor mensen met een vlotte babbel. Sterker nog, zonder dat je het weet ben je waarschijnlijk al met je netwerk bezig.

Met wie kunnen we netwerken en hoe doen we dat dan?

• Medestudenten
    Na de InterSib ken je ze inmiddels wel, dus je praat waarschijnlijk al veel met je klasgenoten. Praat samen eens over werk en andere mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Zij volgen immers dezelfde opleiding als jij, er is dus een grote kans dat jullie in de toekomst iets voor elkaar kunnen betekenen.
  • Docenten
    Er zijn altijd een aantal docenten die voor ze met lesgeven zijn begonnen in het bedrijfsleven hebben gezeten. Sommigen doen dat zelfs nog steeds. Ze weten wat er speelt, wat de trends en ontwikkelingen zijn en hebben al een groot netwerk en kunnen jou op weg helpen.
  • Vrienden en familie
    Vergeet de mensen in de nabije omgeving niet. Ze hoeven niet per se in jouw vakgebied te werken, om wel kennissen te hebben die dat wel doen. Ook zei kunnen jullie in contact brengen en je verder op weg helpen.
  • Collega's
    Je zal zeker niet de eerste zijn die via een stage of een bijbaan een vaste baan aangeboden krijgt. Krijg je dit niet, kan je altijd via de (oude) collega’s die nog midden in de branche zitten, snel te weten komen of er een vacature beschikbaar is of vrij komt.

Daarnaast is netwerken is niet een saai praatje houden over de markt of een bedrijf, het is voornamelijk het warm houden van contacten. Belangrijk om te weten is dat netwerken van twee kanten moet komen. Benader je netwerk dus niet alleen als je iets van hen wilt, maar ook als je iets voor hen kan betekenen.
Help iemand anders die op zoek is naar een baan, door een vacature door te spelen en wees bereid om je contactgegevens beschikbaar te stellen zodat iemand je kan opgeven als referentie. Je zakelijke netwerk kan je ook helpen door ze bijvoorbeeld voor een festival- of concertkaartje te tippen. Het gaat niet enkel om de zakelijke dingen waarmee jij in een goed daglicht komt te staan.

Het is best veel werk, om mijn netwerk te onderhouden.
Dat valt allemaal wel mee. Sterker nog, het is een stuk makkelijker dan voorheen. Door de komst van internet hoef je niet te allen tijde af te spreken om contacten te onderhouden, je kunt ze via de sociale media volgen en ook berichten. Houd je privé en zakelijk liever gescheiden, zorg dan dat je LinkedIn niet evenveel volgers krijgt als je Facebookaccount. Of maak gebruik van BeKnown, je logt in met je Facebook gegevens en met de BeKnown app heb je er een aparte (zakelijke) pagina bij. Je kunt via BeKnown vrienden worden met zakelijke contacten, zij krijgen niets te zien van je privé pagina. Tegenwoordig kun zie je ook bij de vacatures op Monsterboard zien wie van jouw Facebook-vrienden een connectie heeft met het bedrijf waar de vacature uit staat. Scheelt weer wat zoekwerk, je weet nu meteen wie je kan contacteren voor de vacature.

Als laatste dan nog hoe breid je jouw netwerk uit?
Er zijn veel verschillende manieren dat te doen, kijk eerst wat bij je past. Vraag eens binnen jouw huidige netwerk of er mensen zijn die nog iemand kennen aan wie ze je kunnen voorstellen.
Of kijk op social media naar connecties van jouw vrienden, wie van hen zou je willen toevoegen aan jouw zakelijke netwerk. Zoek interactie met vakgenoten via fora (dat zijn forums), groepen, (web)pagina´s of Twitter. Het mag natuurlijk ook leuk zijn, bezoek beurzen en borrels en praat met andere mensen die daar ook komen om te netwerken.

Succes, jij bouwt aan je eigen toekomst en elke dag opnieuw is de eerste dag van de rest van jouw succesvolle leven. Wat je ook doet, onthoud één ding ’t komt allemaal goed!

Frederik Nieuwenhuizen